onsdag 26 december 2007

Premiärtur

Det har inte blivit nån scrapping alls den senaste veckan, men jag har några LO:n på lager :-) Så jag kan ju visa den här t.ex.Fotona är inga favoriter direkt men jag måste ju helt klart dokumentera den första vagnpromenaden vi gjorde i våras. Vi stred nästan om vem som skulle få skjuta vagnen! :-)
LO:n är inte alls sned i verkligheten, det är bara så svårt att få den rak då man fotar.


fredag 21 december 2007

Tuffa skor

De här fotona gillar jag jättemycket! Agnes är ca. 5 månader och hon har fått sina första sneakers. Jättesöta, men inte så praktiska. De föll ju bara av! Vet inte hur många gånger hon sparkade av sig skorna under tiden vi skulle fotografera henne :-) LO:n blev väldigt enkel, men några få dekorationer. Jag har väldigt svårt att använda mönstrade papper nu, det blir mest enfärgad bakgrund. Jag har kommit fram till att min scrapstil är ganska enkel och stilren, jag har svårt att ta ut svängarna ordentligt och "freestyla". Men jag är nog ganska "stilren" i allt annat också, t.ex. inredning, så det är klart att det även avspeglas på min scrapstil.
torsdag 20 december 2007

Mina scrapsaker

Idag har jag fotat mitt köksbord då det är fullt med scrapsaker. Det blir väl att städa bort allt under julhelgen, det är ju inte så snyggt då bordet är fullt med verktygsbackar, klistermärken, papper och allt annat. Här kommer i alla fall några bilder på min "scrapverkstad".


Det var nån som ville veta hurdan förvaring jag har för mina 12x12 papper. Jag har två olika mappar. Den första rymmer MASSOR med papper. Det finns olika fack i den. Jag köpte den nånstans i Sverige i fjol somras, minns tyvärr inte på vilken scrapbutik det var. Om nån känner igen mappen får ni gärna skriva vad den heter och om ni ver var den går att få tag på, jag skulle vilja ha en till. Kan det vara en Cropper Hopper? Fast jag tror inte det...Den andra mappen jag har är mycket tunnare och har bara ett enda stort fack. Den är inte lika bra tycker jag, det funkar bättre då man kan sätta pappren i olika fack som den första modellen.
I den här mappen tänkte jag först förvara mina enfärgade papper, men nu ryms inte alla i den så jag har flyttat en del till den större mappen.

lördag 15 december 2007

Familjen

Det här fotot hade jag egentligen inte tänkt scrappa, det var jättedålig kvalitet på det. Det var riktigt mörkt så jag fick ljusa upp det ordentligt i PS och det ser lite konstigt ut. Men jag har inte så många foton på oss alla tre från när Agnes var riktigt liten, så därför ville jag scrappa det i alla fall.

Det gråa bakgrundspappret har jag haft i min pappersmapp hur länge som helst och jag har aldrig haft användning för det. Så nu "utmanade" jag mig själv med att använda pappret (som jag egentligen tycker är riktigt fult). LO:n blev väldigt enkel och jag är väl inte sådär jättenöjd med den...
Digital scrap

Jag har testat att scrappa digitalt några gånger, men det är inte riktigt min grej tror jag. Det är själva pysslandet med händerna som gör att den vanliga scrappingen känns roligare. Dessutom har man ju bara de digitala LO:na i datorn. Jag vill gärna ha mina alster i ett album som man kan bläddra i. Men jag tänkte ändå visa några av de digitala LO:na jag gjort. Det som är roligt med digital scrap är alla de underbara penslarna man kan använda i Photoshop.

De följande två är ungefär likadana, men jag kunde inte välja vilken som var finast så jag sparade båda två.
3 månader

Dags för en ny månads-LO till Agnes album. Jag har inte gjort dem i kronologisk ordning, så nu först kommer 3 månaders LO:n. Den blev ganska enkel med väldigt få dekorationer. Bokstäverna och hjärtanen är väldigt glittriga, men som vanligt är det svårt att få det att synas på foto. Dekorationerna på själva fotot är gjorda med penslar i Photoshop innan jag framkallade fotot.

torsdag 13 december 2007

Tidningsartikeln

Eftersom Vasabladet inte lade ut artikeln om scrapbooking på hemsidan skriver jag in texten här. Fick den på mail av reportern så det är enkelt att lägga in den. Bilderna får ni tyvärr inte se, men det var inte så mycket att se heller, det var ju bara jag och några pappershögar... :-)

Sax och lim i verktygsbacken
När Anna-Lena började scrappa rymdes all hennes utrustning i en verktygsback. Men den räckte inte länge. Nu skulle hon behöva ett helt rum.

Det är scrapparperiod på köksbordet. Enfärgat papper. Mönstrat papper. Glitter. Band. Stansar. Saxar. Linjaler. Pappersblommor. Och just det, foton förstås! Det är ju foton scrappandet egentligen handlar om.

Vi har tur, för vi hälsar på hos Anna-Lena när hennes
scrapparsaker fortfarande ligger framme. Hon scrappar nämligen i perioder. Att bära ut allt material från skrubben är inget man gör varje dag.
– När vi ska ha gäster städar jag undan från köksbordet, och då kan sakerna vara undanstoppade i flera veckor. När jag tar fram dem ligger de framme ända tills jag måste städa undan igen, säger hon med dottern Agnes på armen.
Den här dagen har köket varit hobbyrum i tre veckor, men om några dagar ska sakerna bort.
– Min högsta önskan är ett eget scraprum.
På bordet ligger tre album och en bunt lösa blad. På de två år hon scrappat har Anna-Lena gjort ungefär 70 blad. Det första albumet, som handlade om hennes bröllop, planerade hon länge. Surfade på nätet, läste böcker och skrev listor över allt hon behövde. Och sedan satte hon i gång.
– Jag tycker inte de är så fina längre. Det går trender i hur man gör sidor. På den tiden var det mönstrad botten som gällde. Nu ska det vara enfärgad botten men mönstrade dekorationer.
Hon håller upp en sida med en bild på Agnes och texten ”Tittut! Här är jag”.
– Den här är typisk för dagens trender. Enfärgad bakgrund, filtblommor, klistermärken med blommönster.


Sidorna är alla 30,5 gånger 30,5 centimeter stora, av syrafritt papper för att de ska hålla länge.
De ligger i plastfickor i måttillverkade album. En sida tar tre–fyra timmar att göra.
– De dagar jag scrappar hinner jag inte med mer än några timmar per gång. Ibland bara en halvtimme. Men ibland ligger jag på natten och funderar på hur fasiken jag ska få den där ena sidan snyggare.


Scrapping är inte bara handarbete utan också planerande och surfande efter inspiration.
– Jag utgår från bilden. Det kan vara svårt att välja den bästa bilden om man tagit 20 och vill ha med alla. Sen väljer jag ett papper som matchar med någon detalj på fotot. Så bollar jag med bilden eller bilderna tills jag bestämt var de ska vara och limmar fast dem. Sen plockar jag in dekorationer.
Dekorationer som det rosa sidenbandet Anna-Lena pekar på när hon håller upp bladet om Agnes dop.
– Det här är från dopklänningen.
På köksbordet står en verktygsback. Inte en med skiftnycklar och skruvmejslar. En med stämplar, lim, saxar, blomformade stansar, akrylfärger, linjaler, en passare och andra verktyg som inte ens har svenska namn.
– Förr letade jag efter glas och annat runt för att göra cirklar. Men med passare får jag just den storlek jag vill ha.
På bordet står en liten låda med band och en större låda med påsar fulla av pappersblommor. I en annan låda ligger nitar i form av hjärtan, snöflingor, blommor och bollar prydligt i små fack.
På en av stolarna står två tunga mappar med fack som har samma mått som scrapparpappret.
Just nu scrappar Anna-Lena mest om sin dotter Agnes.
– Jag vill att hon ska ha nåt som minne från sin barndom. Målet är att göra enhetliga album från varje år av hennes uppväxt. Att alla viktiga händelser och steg i hennes utveckling blir dokumenterade.
– Jag har aldrig blivit trött på att scrappa. Däremot händer det att jag vill scrappa men saknar inspiration och idéer. Då surfar jag på nätet och tittar på vad andra gjort.
Det är så trenderna sprids. Anna-Lena lägger upp sina alster på sin blogg, och det gör många andra också.


På olika nätbutiker och diskussionsforum ordnas tävlingar. Anna-Lena har vunnit flera gånger. Scrapparna utmanar också varandra.
– Det kan gå ut på att t.ex. göra en sida med två foton, en sida med röd layout, en sida med ett visst tema.
Det är på nätet som scrappargänget finns. Anna-Lena känner bara en annan som scrappar i Vasa. Men hon hoppas hobbyn blir vanligare.
– I Sverige ordnar scrapparna träffar. De tar alla saker med, sitter hemma hos någon och scrappar och umgås. Det skulle vara jättekul!

Reportaget skrivet av Annika Aho


onsdag 12 december 2007

Oj, vad många!

Jag satte in en besöksräknare igår kväll, tänkte att det skulle vara kul att se hur många som besöker mig blogg efter att ha läst reportget i tidningen. Och vad många som varit här! Över 200 st från Finland bara på en dag! Jag har t.o.m. fått kontakt med flera andra österbottningar som scrappar. Jättekul!
Om ni vill se en större bild på en LO är det bara att klicka på bilden. Det kan vara svårt att se detaljerna annars.

Kommentera

Jag blir jätteglad om just DU skriver en liten kommentar i min blogg! :-D

söndag 9 december 2007

Intervju i tidningen

På onsdag kommer ett reportage om scrapbooking i Vasabladet. Och jag är med! :-)
Så ni får hålla utkik efter det! Jag ska lägga in en länk till reportaget om det publiceras på nätet. Scrapbooking är ju en relativt ny hobby här i Finland, inte alls lika utspridd som i Sverige. Folk vet inte riktigt vad scrapping är ännu, men intresset har ökat den senaste tiden. Det har bl.a. kommit några webbutiker som säljer scrapsaker, annars har det varit väldigt svårt att få tag på scrapmaterial i Finland. Jag beställer allt mitt material från USA eller Sverige, eftersom utbudet är så mycket större där. Och när man har hållit på ett tag (2 år) så vill man gärna ha en del att välja mellan. Jag nöjer mig inte med att välja bland 20 olika mönstade papper, det måste vara 200 eller ännu hellre 2000 :-)

Jag hoppas att några fler österbottningar får upp ögonen för scrapbooking nu, det skulle vara kul att ordna scrapträffar som jag vet att många av mina scrapvänner i Sverige brukar vara på.

På gymmet...

...är det länge sen jag var :-) Borde verkligen försöka ta mig dit, men det är NÅT som hindrar mig. Lathet tror jag det kallas...

Agnes är i alla fall en flitig gymbesökare, hon älskar sitt babygym. Kanske inte lika mycket nu som tidigare, hon far runt hela lägenheten nu och har inte tålamod att ligga still så länge. Men det har varit en stor favorit, och så klart måste jag ju göra en LO om hennes gym.
Agnes dop

Nu har jag äntligen scrappat fotona från Agnes dop som var i juni i år. Jag hade massor av foton och det var väldigt svårt att välja vilka jag skulle ta med och vilka som skulle lämnas bort. Det blev i alla fall en dubbel-LO eftersom jag ville ha med så många foton. Det är inte så mycket text på LO:na, det fick helt enkelt inte plats. Jag har istället skrivit mer ingående om dopet i Agnes "Mitt första år"-bok. Sidorna är kanske lite suddigt fotograferade, det hann bli ganska mörkt innan jag fotade dem. Man borde komma ihåg att fota alla LO:n mitt på dagen då det är något så när ljust utomhus. Det blir ju inte bra att fota med blixt heller, då hamnar ofta blixten mitt på fotografiet så man inte ser vad det föreställer.

Här är båda sidorna bredvid varandra. Jag har använt Bazzills scalloped CS i ljusrosa och en lite mörkare rosa. Jag fick inte plats med så mycket dekorationer då det var så många foton. Men bandet på LO:na är samma band som på Agnes dopklänning.